Ползи и вреди на динята

Любопитно за динята

Съдържанието на дините е предимно вода – около 92 процента – но този освежаващ плод е напоен и с хранителни вещества. Всяка сочна хапка от динята има значителни нива на витамини А, В6 и С, много ликопен, антиоксиданти и аминокиселини. Има дори и малко количество калий. Плюс това, тази типична лятна закуска е без мазнини, много ниско на натрий и има само 40 калории на чаша.

„Храните, които са с високо съдържание на антиоксиданти и аминокиселини, позволяват на организма Ви да функционира оптимално“, казва Ангела Лемънд, диетолог, диетолог и говорител на Асоциацията по хранене и диететика. „Антиоксидантите помагат за предотвратяване на увреждания и рак. Аминокиселините са основен градивен елемент за протеините и протеините се използват почти във всяка жизнена функция на организма.“

Учените са забелязали високите нива на ликопен диня – около 15 до 20 милиграма на 2 чаши, според Националната борба за популяризиране на дините – някои от най-високите нива на всякакъв вид пресни продукти. Ликопенът е фитонутриент, който е естествено съединение в плодовете и зеленчуците, което реагира с човешкото тяло, за да предизвика здрави реакции. Това е и червеният пигмент, който придава цвета на дините, доматите, червените грейпфрути и др.

Ликопенът е свързан със здравето на сърцето, здравето на костите и профилактиката на рака на простатата. Също така е мощен антиоксидант, който смята, че има противовъзпалителни свойства, според Виктория Жарзабковски, диетолог от Института за фитнес в Тексас в Тексаския университет в Остин.

За да увеличите максимално количеството на ликопен, оставете плодът да узрее напълно. Колкото по-червена е динята, толкова по-висока е концентрацията на ликопен. Бета-каротинът и съдържанието на фенолни антиоксиданти също се увеличават, когато динята узрява. „Бета каротинът е антиоксидант, намиращ се в червено-оранжеви плодове и зеленчуци. Той помага за имунитета, кожата, очите и предотвратяването на рак“, каза Лемънд.

Изследване от 2011 г. в списание за хранителни съставки и анализи, което изследва пет вида диня на четири етапа на зреене, установи, че незрялата диня с предимно бяла плът има почти нулев бета-каротин, докато  напълно червеният плод се превърна в отличен източник на фитонутриент.

Това не означава, че червените части са единствените добри. „Всички части на динята са добри, има много хранителни вещества – каза Джазаквовски. Това включва бялата плът, близка до кората, която съдържа повече аминокиселини цитрулин, отколкото плътта, според проучване от 2005 г. в Journal of Chromatography.

Цитрулинът е ценна аминокиселина, която се превръща в аминокиселината аргинин. Тези аминокиселини подпомагат притока на кръв, което води до сърдечно-съдово здраве, подобрява кръвообращението и според изследванията в Тексас А & М университет, подобряване на еректилната дисфункция (вероятно ще трябва да ядете много от плодовете, за да получите подобен на виагра ефект) ,

Последни проучвания са установили, че дините от семена са чудесно питателни, особено ако са покълнали и извадени. Те са с високо съдържание на белтъчини, магнезий, витамин В и добри мазнини, според анализ на Международния вестник за хранителни и хранителни науки.

Ето данните за храненето на динята, според Администрацията по храните и лекарствата в САЩ, която регламентира етикетирането на храните чрез Националния закон за етикетиране и образование:

Хранителна информация

Размер на сервиране: 2 чаши нарязани на кубчета (10 oz / 280 g)
Калории: 80 (калории от мазнини 0)

Сума за сервиране (% DV *)
* Процентните дневни стойности (% ДВ) се основават на диета с 2 калории.

Общо мазнини: 0g (0%)

Общо въглехидрати: 21 g (7%)
Диетични фибри: 1g (4%)
Захар: 20g

Холестерол: 0 mg (0%)
Натрий: 0 mg (0%)
Калий: 270 mg (8%)
Протеин: 1g

Витамин А: (30%)
Витамин С: (25%)
Калций: (2%)
Желязо: (4%)

Ползи за здравето

Сърдечно здраве

Високите нива на ликопен диня са много ефективни при защитата на клетките от увреждане и могат да спомогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания, според проучване в университета „Пурду“. Проучване, публикувано в Американския вестник „Хипертония“, установило, че екстрактите от дини са спомогнали за намаляване на хипертонията и понижаване на кръвното налягане при възрастни с наднормено тегло.

Динята може да е особено важна за по-възрастните жени. Проучване, публикувано в Менопауза, установява, че постменопаузалните жени, група, за която е известно, че имат повишена аортна скованост, които са приемали екстракт от диня в продължение на шест седмици, са наблюдавали понижено кръвно налягане и артериална скованост в сравнение с тези, които не приемат екстракт от диня. Авторите на изследването отдават ползите на цитрулин и аргинин.

Аргининът може да помогне за подобряване на притока на кръв и може да помогне за намаляване на натрупването на излишната мазнина.

Противовъзпалителни свойства

„Ликопенът в динята го прави противовъзпалителен плод“, каза Джазаквовски. Ликопенът е инхибитор на различни възпалителни процеси и също действа като антиоксидант за неутрализиране на свободните радикали. Освен това динята съдържа холин, който помага за запазването на хроничното възпаление, според статията от 2006 г., публикувана в медицинското списание „Шок“.

Намаляването на възпалението не е просто добро за хората, страдащи от артрит. „Когато сте болни, имате клетъчни увреждания, които могат да бъдат причинени от различни фактори, включително стрес, тютюнопушене, замърсяване, болести и тялото ви се възпалява“, каза Жарзабковски. „Това се нарича“ системно възпаление „.“ По този начин противовъзпалителните храни могат да помогнат с цялостния имунитет и общо здраве.

Хидратация

„Дините допринасят за цялостната хидратация и това е страхотно нещо“, каза Лемънд. „Те казват, че можем да получим 20-30% от нашите нужди от течности чрез нашата диета сама и такива храни със сигурност ще помогнат“. Освен това, сокът им е пълен с добри електролити. Това дори може да помогне за предотвратяване на топлинен удар.

Храносмилане

Динята съдържа влакно, което насърчава здравословен храносмилателен тракт и ви помага да се поддържате редовно.

Предимства за кожата и косата

Витамин А е звездна за кожата ви, а само чаша диня съдържа почти една четвърт от препоръчвания дневен прием от нея. Витамин А помага за поддържането на хидратация на кожата и косата и също така насърчава здравословния растеж на нови колагенни и еластинови клетки, според Кливландската клиника. Витамин С също е полезен в това отношение, тъй като насърчава здравословен растеж на колаген.

Мускулна болезненост и атлетично представяне

Любопитните атлети от динята имат късмет: пиенето на сок от диня преди интензивна тренировка спомага за намаляване на болката на мускулите и сърдечната честота на следващия ден, според проучване от 2013 г., публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry. Това може да се дължи на аминокиселините на дините цитрулин и аргинин, които спомагат за подобряване на кръвообращението.

Изследване от 2015 г., публикувано в списание Journal of Applied Physiology, показва, че цитрулинът на дините може да спомогне за подобряване на атлетичното представяне. Участниците в изследването, които приемали добавки от цитрулин, са имали подобрено представяне с по-голямо производство на енергия при упражнения с висока интензивност като колоездене и спринт.

Превенция на рака

Подобно на други плодове и зеленчуци, дините може да са полезни за намаляване на риска от рак чрез техните антиоксидантни свойства. Ликопенът в частност е свързан с намаляване на пролиферацията на клетките на рака на простатата, според Националния институт по рака.

Здравословни рискове

Ако се яде в разумни количества, дините не трябва да причиняват сериозни странични ефекти. Ако ядете изобилие от плодове всеки ден, обаче, може да имате проблеми, ако имате твърде много ликопен или калий.

Консумацията на повече от 30 mg ликопен дневно може да причини гадене, диария, лошо храносмилане и подуване, според Американското сдружение за борба с рака.

Хората със сериозна хиперкалиемия или твърде много калий в кръвта им вероятно не трябва да консумират повече от една чаша диня на ден, която има по-малко от 140 mg калий. Според Националните здравни институти, хиперкалиемия може да доведе до неравномерен сърдечен ритъм и други сърдечно-съдови проблеми, както и до намаляване на мускулния контрол.

Зареждането с храни като динята може да бъде примамливо за тези, които искат да отслабнат, защото ви помагат да се чувствате пълноценни, но Лемън предупреждава да не се стига до крайности. „Яденето на повече плодове и зеленчуци от всякакъв вид естествено помага за намаляване на общите калории (енергия) на диетата“, каза тя. „Ние знаем, че хората, които ядат по-големи количества плодове и зеленчуци, обикновено имат по-здравословни телесни тегла. Въпреки това не препоръчвам да ядете само диня… Ще отслабнете, но теглото ще бъде предимно мускулно.“

Джарзабковски също предупреди любителите на дини да се замислят за приема на захар. „Въпреки че захарта от диня е естествено срещана, динята все още е сравнително висока захар.“

„Моята препоръка е винаги да променяте избора си“, каза Лемънд. „Динята е чудесна хидратираща храна, затова я съхранявайте заедно с други растителни храни, които предлагат и други ползи. Разнообразието винаги е от ключово значение.“

Прочетете още на: https://www.livescience.com/46019-watermelon-nutrition.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.